Lefgozers (m/v), principes en handvatten

Onderstaande principes voor waardecreatie komen uit het boek ‘Nieuwe Businessmodellen’ dat onder redactie van prof. Jan Jonker samengesteld is. In dit boek wordt het opzetten van nieuwe business modellen beschreven vanuit het uitgangspunt duurzaamheid (vergroening). De nieuwe business modellen worden in dit boek vooral ingezet om nieuwe samenwerkingsvormen op te zetten, om gezamenlijk waarde te creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Broodfonds.nl, Etsy.com, Mywheels.nl, Peerby.com, Thuisafgehaald.nl en Windvogel.nl.

Principes waardecreatie (volgens Nieuwe Business Modellen):

 1. Laat je drijven door je innerlijke overtuiging
 2. Doe wat werkt – op weg naar het gezamenlijke doel
 3. Werk integraal
 4. Neem eigenaarschap
 5. Co-creëer; doe het samen
 6. Werk met wat er is, in het hier en nu
 7. Stimuleer creativiteit en maak je visie waar!

Er is veel overeenkomst tussen deze principes en de aanpak in onze masterclass ‘Innoveren bij de Overheid’, ook wel bekend onder de titel ‘Lefgozers (m/v) gezocht!’. Zo besteden we in de masterclass aandacht aan het (terug) vinden van je innerlijke overtuiging en oefenen we volop in het nemen van eigenaarschap en het werken aan co-creatie.

Je kunt deze principes voor nieuwe business modellen ook prima spiegelen aan de handvatten uit het boek Creatieve Stromingen. In haar hoofdstuk beschrijft Marenthe de Bruijne de handvatten voor overheidsparticipatie als volgt:

 1. Wees nieuwsgierig
 2. Improviseer en benut kansen
 3. Omarm het toeval
 4. Onderzoek aannames
 5. Heb lef en leer van fouten
 6. Ja, en…
 7. Oogkleppen af
 8. Schud de netwerker in je wakker
 9. Stel je gelijkwaardig op
 10. Wees open en alert
 11. Introduceer andere, vernieuwende werkvormen
 12. Communiceer en draag uit

Wellicht heb je de komende eindejaar periode gelegenheid om nog ‘ns wat te lezen over co-creatie, te mijmeren over innovatie en creatief aan de slag te gaan met het kerstdiner.

Of… doe mee met de komende masterclass Innoveren bij de Overheid op 22/23 januari en 6 februari in Utrecht. Lefgozers (m/v) gezocht, die aan de slag willen met principes en handvatten! Meld je hier aan vóór 7 januari.

We wensen je prettige feestdagen en een innovatief 2015!

Rene@tabulacrea.com, rene@innovatiewerkplaats.nl