Nieuwe dingen leren (deel 1)

Een van de trucs om je persoonlijke creativiteit scherp te houden is nieuwe dingen leren. Nieuwe dingen leren zorgt voor nieuwe patronen in je hersens en het doorbreken van oude. Het leren heeft vaak een besmettelijke effect op andere gebieden van je brein en je leven.

Leren moet je beginnen en dan even volhouden. Dat is niet vanzelfsprekend

Ik ben op mijn vijftigste met skateboarden begonnen. Als trotse vader van skatekampioen Melle (wereldkampioen slalomskateboarden kids 2012) kon ik niet alleen maar langs de kant blijven staan. De eerst stap op zo’n board heb ik lang uitgesteld. Je kunt je nergens aan vasthouden en de wiellagers zijn van superieure kwaliteit. Uiteindelijk ben ik met de hulp van de trainer van mijn zoon voorzichtig begonnen. Vooral dat begin is pijnlijk; Een volwassen kerel van 2 meter die van een plankje met wielen lazert is geen advertentie voor jezelf en daarnaast voelt het niet fijn. Gelukkig heb ik een helm op en drie setjes beschermers. Toch worden de heupen vergeten bij die setjes. Om me ten opzichte van mijn zoon en aanwezige skateboard gemeenschap niet te laten kennen ben ik steeds weer opgestaan. Nu rol ik al enkele jaren elke zaterdagochtend, als het even kan, van de heuvel op mijn skateboard en heb ik een heerlijk begin van het weekend.

Dat Skateboarden goed is voor je creativiteit las ik laatst in de NRC DELUXE bijlage van 18 oktober ” Tekenen op Asfalt”

Veel skateboarders versterken hun creatieve attitude omdat ze na het vallen steeds weer zijn opstaan en omdat ze zinloze trucs leren om het leren.

Het wordt weer tijd om wat nieuws te leren.

Er komen dan allemaal gedachten op die zorgen dat ik niet begin. De Engelse taal heeft daar een mooi woord voor procrastination. Het klinkt als een ziekte en zo voelt het soms ook.

Acteur Eli Wallac, tegenspeler van Clint Eastwoord in The good, the bad and the ugly verwoord dat dodelijk.

“When You Have To Shoot, Shoot, Don’t Talk”

Zodra iets een naam heeft als een aandoening heb je een extra excuus om bij de pakken neer te zitten. “ Nee sorry ik kan niet mee doen ik heb ernstige procrastination”. Nu las ik in het boek Creative Confidence van de Kelly broers, (oprichters van IDEO) een mooie kanteling van deze doodlopende gedachtegang. Een zekere Steven Pressfield, die de broers hoog hebben zitten, noemt dit falen Resistance. Verzet tegen de mooie plannen, ideeën, latente talenten en wilde avonturen. Met deze naamsverandering wordt de vijand bevechtbaar. Immers tegen persoonlijke zwakte is weinig kruid gewassen maar verzet kan gebroken worden.

De Kelley broers geven ook nog een lijstje met actie-katalisatoren:

  1. Zoek hulp (bijvoorbeeld en leraar of een expert in je vriendenkring)
  2. Zorg voor peer pressure. (collega’ s zijn handig)
  3. Zorg voor publiek. Om je idee uit je hoofd en in de fysieke wereld te krijgen.
  4. Begin slordig en corrigeer later. Perfectie zit vaak in de weg.
  5. Maak het minder belangrijk.

Aan de slag! Marcel Stolk

Tom Kelley spreekt op het Creativity World Forum in Kortrijk

Marcel Stolk geef op het COCD Workshopfestival op 21 november een workshop over Creative Confidence