Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Wubbo Ockels: snelt ons vooruit

Op 18 mei overleed de eerste Nederlandse ruimtevaarder Wubbo Ockels. Het was nog in de tijd van de spaceshuttles. Dit lijkt al weer zo lang geleden. Zijn reis door de ruimte heeft hem de grootste perspectiefwisseling van zijn leven gebracht. “Wij zijn allemaal astronauten van ruimteschip Aarde,” was zijn levensmotto. In veel opzichten hebben we met hem een grote innovator verloren.

Wubbo astronautUit de vele in memoriams spreekt een tomeloze drive en creativiteit. Hij heeft dankzij zijn lef, uithoudingsvermogen en kennis de wereld van een andere kant kunnen bewonderen. In de wetenschappelijke wereld waar hij daarna werkzaam was, werd hij niet altijd begrepen. Zijn visionaire plannen sloten niet aan bij de rationele beschouwingen van collega-professoren. Het lijkt daardoor soms eenvoudig om hem als een fantast te bestempelen, door op een aantal mislukte projecten te wijzen. Maar dat doet geen recht aan deze wereldburger. De huidige technieken zijn gewoon nog niet toereikend om zijn ideeën goed uit te voeren. Ik ben er van overtuigd dat de toekomst hem gelijk gaat geven.

Zijn strijd voor een echt duurzame wereld waarin mens en natuur weer als een eenheid gaan functioneren, zal vervolgd worden. Laten we een voorbeeld nemen aan zijn inventiviteit en energie en daarmee deze opmerkelijke man blijvend herinneren.