Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Van Doemdenken naar Doendenken, door Marcus Geers

Organisaties en bedrijven onderbenutten het creatief vermogen van hun medewerkers. Creativiteit is nochtans één van de laatste grondstoffen waarmee westerse bedrijven kunnen overleven en vernieuwen.

In het boek “Creatieve Stromingen” beschrijft Marcus Geers, onder de titel “Van Doemdenken naar Doendenken”, de voorwaarden waaraan een organisatie moet voldoen om een werkklimaat te ontwikkelen waarin medewerkers aangezet worden tot authentieke creativiteit en daadkracht om meerwaarde te creëren.

Dit stuk is geschreven vanuit de 28 jaar praktijkervaring van de auteur in het stimuleren van creativiteit in organisaties. Deze bijdrage is niet enkel een pleidooi voor een creatief klimaat, maar geeft vooral ook praktische tips voor het implementeren van een creatief klimaat. Een zeer praktisch georiënteerd stuk. Een soort handleiding en inspiratiebron voor iedereen die in zijn werkomgeving een constructief creatief klimaat wil installeren.

Wij gaan uit van de visie dat iedere medewerker over een creatief potentieel beschikt. Elk normaal functionerend mens is in staat om mogelijkheden tot vernieuwing of verandering te zien en te initiëren, hoe groot of hoe klein die ook mogen zijn. Het komt er echter op aan om dit potentieel te “activeren”. De ontelbare personeelsadvertenties waarin creativiteit, flexibiliteit en ondernemingszin één van de essentiële gezochte competenties zijn, illustreren de behoefte aan creativiteit. Bedrijven willen mensen werven met creatieve competenties. Maar, eenmaal die mensen aan boord zijn, komen ze vaak terecht in een organisatie die niet toelaat om die zo verlangde creativiteit te laten bloeien.

“Van Doemdenken naar Doendenken” gaat over de omslag van een sfeer van klagen en zagen naar een sfeer van constructief bouwen aan de toekomst, om de toekomst op een positieve manier tegemoet te gaan en zelf zijn eigen toekomst vorm te geven; zowel op het persoonlijk vlak als op het niveau van de organisatie waarin men werkt.

“Van Doemdenken naar Doendenken” verschijnt binnenkort in het boek ‘Creatieve Stromingen’. Zie ook de Facebook-pagina.