Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Innovatie en tijd: een lastig duo!

‘Ik dacht dat het sneller zou zijn gegaan!’

Deze uitspraak hoort men vaak uit de mond van ondernemers en innovatiemanagers bij de terugblik op een geslaagd innovatieproces. Innoveren is een complex proces en het vergt een uiterst behendig stuurman. Innovatie gaat over het bedenken, vormgeven, ontwikkelen en implementeren van een nieuw idee tot en met de acceptatie van dit nieuwe idee bij een doelgroep. Eén zin in deze tekst, maar in de praktijk omvat dit gebeuren een scala aan kennis en vaardigheden die in een organisatie gemobiliseerd en aangestuurd moeten worden. Bij dit proces speelt ‘de mensfactor’ een veel grotere rol dan men doorgaans inschat. Tijd investeren in deze mensfactor bij innovatieprocessen loont.

De objectieve norm (wetgeving, materialen, financiën,…) is belangrijk en aanwijsbaar, maar veel vertragingen bij het innoveren ontstaan door het niet onderkennen en meenemen van de ‘subjectieve’ norm (acceptatieprocessen en gedragsverandering bij doelgroepen,andere tijdsbeleving tussen innovatiemanager,baas,klant en medewerkers, het niet kennen en kunnen aansturen van alle fazen in een innovatieproces,…). Zeker bij open- innovatie of co-creatie lonen goede samenwerkingovereenkomsten, ook in tijd. Tijd investeren om tijd te winnen. Het klinkt paradoxaal, maar is het niet. De Romeinse geschiedschrijver Suetonius lanceerde reeds eeuwen geleden de gevleugelde uitspraak ‘Festina lente!’ Haast je behoedzaam!

In het essay ‘Innovatie en tijd: een lastig duo’ van Manu De Bruyn lees je meer over het spanningsveld tussen ‘snel willen innoveren’ en ‘het nut van af en toe te vertragen’.

 

Manu De Bruyn, co-auteur ‘Creatieve Stromingen. Een actuele kijk op creativiteit en innovatie’ (boek verschijnt in december 2013)