Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Hoe kun je de innovatie-spanning opbouwen?

In zijn artikel over innovatie gaat René Hartman in op de vraag waar de grens ligt tussen vooruitstrevendheid en (markt-)acceptatie. Er zijn veel voorbeelden beschikbaar van producten en diensten die zo vooruitstrevend waren, dat de markt er nog niet klaar voor was. Denk maar aan het klassieke voorbeeld van de Studebaker Avanti uit 1962 die toen te geavanceerd was en flopte. Net zo goed zijn er ook voorbeelden van producten die net niet aan de verwachtingen voldoen van de, wellicht verwende, klant. Zo vinden ‘experts’ de laatste iPad Air tegenvallen. Ze hadden eigenlijk een geavanceerder product verwacht.

studebaker-avantiusa-avec-raymond-loewy-4381

Wat voor productinnovatie geldt, geldt zeker ook voor andere vormen van innovatie, zoals diensteninnovatie en sociale innovatie. De oud-secretaris van het Nederlandse Innovatieplatform gaat nog een stapje verder. Hij vindt dat zelfs overheden veel kunnen leren van industriële innovatie.

René gaat in op de vraag hoe je innovatie kunt stretchen. Hoe je innovatie net die voorsprong kunt geven die nodig is om op te vallen of om de concurrentie voor te blijven. Welke methoden zijn er uit de wereld van het creatief denken en uit het domein van innovatiemanagement die je voor je eigen project kunt toepassen? Hoe kun je er voor zorgen dat jouw innovatie nog past bij de markt en ook nog door je eigen organisatie geaccepteerd wordt?

Het is een precair spel, van balanceren tussen voorsprong nemen of niet voldoen aan de verwachtingen. Het vraagt lef van het team, van de innovatiemanager of projectleider. Hoe mik jij op: Most Advanced – Yet Acceptable?

Het artikel “Innovatie op z’n best: Most Advanced – Yet Acceptable” vind je in Creatieve Stromingen. Dit boek verschijnt in december 2013.