Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Canvas als praatmodel

Het Business Model Canvas is genoegzaam bekend als sjabloon voor het maken van een business plan. Maar leent het canvas zich ook als praatmodel tijdens een conferentie, om tussen conferentiedeelnemers ervaringen uit te wisselen?

IMG_1820

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, werd in Leiden de conferentie Duurzaam Leiden gehouden, met ruim 120 deelnemers. Een evenement om zoveel mogelijk Leidse duurzaamheidsinitiatieven met elkaar kennis te laten maken, ervaringen uit te wisselen en samenwerking te onderzoeken. Op verzoek van de organisator van de conferentie, de Gemeente Leiden, bedacht Innovatiewerkplaats een format voor het interactieve deel van deze conferentie.

Voorafgaand aan de conferentie leidde Innovatiewerkplaats 10 gespreksleiders op. Zij werden in een ochtend bekend gemaakt met enkele methodieken voor het faciliteren van groepssessies èn kregen een instructie over een vereenvoudigde versie van de Business Model Generation methode. Deze methode is oorspronkelijk bedacht door Alex Osterwalder en Yves Pigneur om bedrijven te  ondersteunen bij het opzetten en innoveren van business modellen. De afgelopen jaren hebben we veel ervaring met deze methodiek opgebouwd. We ondervonden dat deze ook uitstekend bruikbaar is om maatschappelijke projecten op te zetten. Zo hebben we een eigen versie van het Business Model Canvas ontwikkeld, het Project Innovatie Canvas. Dit specifieke canvas is gebruikt om projectleiders van het Oranje Fonds op te leiden, om projecten voor sociale cohesie vorm te geven.

IMG_1828

Tijdens de Leidse conferentie Duurzaam Leiden hebben we elke deelnemer een miniposter gegeven met een vereenvoudigde versie van het Project Innovatie Canvas. In vijf minuten vulde de deelnemer zijn duurzaamheidsinitiatief in op de poster. Daarna werd de poster aan kleine groepen toegelicht en trok de initiatiefnemer zich als ‘fly on the wall’ terug. De toehoorders schreven daarna op post-its tips en contacten op en plakten die op de miniposter. Zo kreeg elke initiatiefnemer in korte tijd van kleine groepen conferentiedeelnemers handige tips om zijn project uit te bouwen en concrete suggesties voor samenwerking met kennisinstellingen, sponsoren en andere duurzaamheidsinititatieven. Eén deelnemer zei blij dat zij een “tsunami aan tips” had gekregen voor haar project!