Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Leren van Succesvolle Festival Horeca op Into The Great Wide Open

Van leerling tot meester…
Toen Dago Houben nog mijn leerling was moest ik hem vastgrijpen op het dak van de Haagse Hogeschool omdat hij zich bijna letterlijk verloor bij de gevaarlijke oefening met de meloen en de valvertrager.
Nu is hij directeur van Noorderslag en hoofd horeca van het leukste festival van Nederland: “Into the Great Wide Open”. De horeca aldaar is avontuurlijk, verleidelijk en succesvol. Deel van het succes zit in de filter van Dago, die uit honderden belangstellenden de leukste restaurants selecteert.
Stoere half ontblote jonge mannen en vrouwen staan achter grote open vuren met varkens en lammeren aan het spit. In reusachtige Paella pannen wordt Spaghetti alla puttanesca (hoeren pasta) gemaakt. Lokale Vlielander vissers staan in maliënkolders oesters te openen. Pizza bakkers slingeren deeg in cirkels om ze vervolgens in iglo-vormige houtgestookte ovens te bereiden. Een lust voor het oog én de smaakpapillen. Een ingepland muziek optreden wordt gemakkelijk vergeten.
Ik help regelmatig groepen retailers het hoofd te bieden aan de crisis met creatieve denksessies. Wat kunnen we leren van de verleidelijk horeca op ‘ITGWO’? Hoe kan een winkelier in een winkelstraat in Nederland deze creatieve horeca ingrediënten vertalen naar zijn onderneming?
In gesprek met Dago, meester selecteur verleidelijke resto’s op ITGWO, kwam ik tot deze tip vijf:

Horeca Inspiratietips Into The Great Wide Open:
1  Eenvoud en ambacht (ruig en puur)
2  Beleving, beleving, beleving. Prikkel zo veel mogelijk zintuigen
3  Enthousiasme uitstralen van de koks tot de aardige bediening, goede sfeer.
4  What you see is what you get, maak het meer dan waar, kwaliteit en smaak.
5  Zorg voor een aantrekkelijk en duidelijk uithangbord

Tenslotte vertrouwt hij mij in een e-mail nog het volgende toe: “Maak de verwachting vooraf bij de consumenten ook weer niet te hoog, dus niet te veel glitter en glamour maar eerder eenvoud en ambacht uitstralen. Dat maakt dat je de verwachting makkelijk kan waarmaken en vaak nog zelfs kan overtreffen. Je verrast mensen dan met de geleverde kwaliteit. Daar worden ze blij van en dat is makkelijker en ook veel langer vol te houden dan dat je een niveau nastreeft dat je eigenlijk maar met moeite kunt halen. Dit is het tijdperk van de menselijke maat, niet dat van pracht en praal. Mensen hebben behoefte aan beschutting en veiligheid”.

Het is niet ingewikkeld, maar je moet het wel snappen.