Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Crowdsourcing: iedereen denkt mee! Of niet?

Wisdom of the crowd? Meedenken en beslissen over smaken chips, koffie en wereldverbeterende ideeën. Crowdsourcing wordt met wisselend succes toegepast door bedrijven en (lokale) overheden. Niet elk initiatief kan op grote belangstelling rekenen. Twee vragen komen er op: wat is het nu precies en waar moet je over nadenken wil je het inzetten?

Gedistribueerde probleem-oplossing

Crowdsourcing is te omschrijven door gedistribueerd probleemoplossing. Meerdere mensen denken na over jouw vraag. Tot zover vergelijkbaar met de reguliere brainstorm dus. Alleen dan via openbare digitale kanalen, zoals internet. Dit hoeft niet voor het grote publiek zichtbaar te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een selecte groep gebruikers of interne collega’s uitnodigen. Is het wel zichtbaar voor iedereen, dan kun je met een gerichte online campagne al snel een groter publiek bereiken dan bij de traditionele interne brainstorm. Veel wilde ganzen dus. Aan de organisatie is het dan de taak om de ideeën te beoordelen, te verrijken en deelnemers van conceptontwikkeling op de hoogte te houden. Een heel proces dus waar je als organisatie over na moet denken.

 

Overwegingen

Een aantal overwegingen die je mee moet nemen wil je crowdsourcing succesvol inzetten:

  1. Complexiteit vraagstuk: een heel technisch complex vraagstuk vraagt om meer toelichting dan een smaak chips. Hou het eenvoudig, en zorg bijvoorbeeld voor een goede video-briefing. En test de vraagstelling bij ‘leken’, roept het bij hen al direct ideeën op?
  2. Doelgroep: wie nodig je uit om te reageren: ga je voor een open (grote publiek) of een gesloten doelgroep.
  3. Follow-up proces: is jouw organisatie goed in staat om opvolging te geven aan de inkomende ideeënstroom? Beschik je over een geolied innovatieproces en heb je veel ervaring met direct klantcontact? Belangrijk om na te gaan tot welke processtap je mensen vraagt om mee te denken en in welke mate je informatie wilt verschaffen over de voortgang van de winnende ideeën. En hoe je omgaat met andere vragen die naar voren komen.
  4. Technisch platform: neem een crowdsouring platform dat zich bewezen heeft op dit gebied. Er zijn veel goede platformen beschikbaar die je direct kunt inzetten.

De afbreuk zit vaak in het follow-up proces: zorg dat dit voor iedereen duidelijk is en haalbaar is. Lees meer over onze aanpak.