Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Pop-up zomer

Het lijkt dit jaar wel de zomer van de pop-up business te worden. Overal schieten tijdelijke winkels en restaurants als (vroege) paddenstoelen uit de grond. Een echte pop-up zomer!

Je kent ze inmiddels vast wel, de pop-up stores van de grote merken. Ze zoeken een tijdelijk onderkomen, vaak in een leegstand pand, om dichter bij hun doelgroep te zijn, om het merk te promoten. Denk maar aan de grote kledingmerken als Adidas en Nike. Maar ook een

Maggi pop-up winkel in Zwolle, 2012 (foto Knillis van der Schaaf)

Maggi pop-up winkel Zwolle in 2012 ( foto: Knillis van der Schaaf)

merk als Maggi was een tijdje geleden bijvoorbeeld in Zwolle actief in een winkelpand. Niet gericht op de verkoop van de bekende bouillonblokjes, maar om de bekendheid van het rood-gele merk uit te bouwen met kookworkshops en handige keukenspullen.

In de retailwereld vormen pop-up stores een actief bestrijdingsmiddel tegen de leegstand. Leegstand, een vervelend fenomeen dat in vele winkelsteden het winkelen minder aangenaam maakt. Lege of dichtgespijkerde panden zijn nu eenmaal niet aantrekkelijk in het straatbeeld.

Natuurlijk lenen pop-up winkels zich niet alleen voor louter commerciële doelen, maar kunnen ook prima ingezet worden voor sociale of culturele initiatieven. Kijk voor het aanbod van Nederlandse pop-up panden hier.

Vorig jaar was het pop-up hotel van Royal Botania, producent van tuinmeubelen, voor de eerste keer te bewonderen op het strand van Knokke. Dit jaar opnieuw. Een fraai staaltje architectuur, gemaakt van zeecontainers. Je kunt er een nachtje boeken met sauna, hottub en personal butler. En natuurlijk met romantisch uitzicht! Het is slechts geopend tijdens de zomermaanden…

Ook in mijn eigen woonplaats was er in juli een pop-up activiteit. Een tijdelijk strand op het plein, mogelijk gemaakt door de plaatselijke horeca-bedrijven. Er was goed over nagedacht. Naast het storten van zand en het neerzetten van diverse strandmeubels, werden er ook diverse activiteiten georganiseerd. En was er een speciale FaceBook pagina aangemaakt. In de lokale pers wordt al gevraagd om het strand ook volgend jaar weer aan te leggen.

stadsstrand houten 2

Stadsstrand Houten (foto Groentje.nl)

Het lijkt tijd voor pop-up business. Er is zelfs al een “Pop-up business for Dummies”, een boek met handige tips.   In een tijd waar de consument graag zapt, zou deze tijdelijke business wel eens een blijvertje kunnen worden!