Innovatie tips (1)

3 tips voor het ontwikkelen van een innovatie-vriendelijk klimaat in jouw organisatie.

Een klimaat dat bevorderend is voor innovatie en creativiteit krijg je niet vanzelf.

Om alle medewerkers ertoe aan te zetten betrokken te zijn bij het creëren van vernieuwing en verandering is het noodzakelijk dat je bewust de creatieve attitude van iedereen stimuleert.

Hier alvast 3 tips die daartoe kunnen bijdragen.

Volgende maand volgen wéér 3 tips, en de maand dààrop wéér 3.

Tot wij “uit” getipt zijn.

Aan jou om die tips toe te passen en daardoor vast te stellen dat jouw omgeving creatiever wordt.

 

TIP 1. één uit de honderd

Zoek nooit naar één goed idee voor vernieuwing. Zoek er honderd ! Dan heb je veel meer kans dat er minstens ééntje tussen zit dat écht vernieuwend is, haalbaar is én een noemenswaardige impact kan hebben. Meestal zijn de eerste ideeën niet de meest creatieve. De eerste ideeën zijn deze waar anderen ook op komen. Het is pas als je daar doorheen bent dat je op ideeën komt die onderscheidend zijn, die het verschil kunnen maken. En… als je 100 ideeën bedacht hebt terwijl je er eigenlijk maar ééntje nodig hebt, dan heb je er als extraatje nog eens 99 andere achter de hand ; voor als die ene dan toch blijkt niet de beste te zijn.

 

TIP 2. eerst “anders”,  dan “beter”

Wij hebben de neiging bij vernieuwing te zoeken naar iets dat “beter” is dan het bestaande. Hierdoor maken wij het onszelf lastiger dan nodig. Wij betrekken namelijk bij ons “creatief” denken steeds ook ons “kritisch” denken. En dit zijn twee “denkmodi” die tegengesteld zijn aan elkaar.

Het is veel handiger om in eerste instantie te zoeken naar iets dat “afwijkt” van het bestaande, van het bekende. Zodra je zoiets gevonden hebt, zoek je naar het potentieel van die mogelijkheid: wat draagt die “afwijkende” idee aan potentieel in zich ?  En als je dan potentieel ziet in het idee, kun je als laatste stap zoeken naar manieren om het idee zò sterk te maken dat het beter wordt dan het bestaande. Dat lukt uiteraard niet steeds, maar je kunt wél steeds opnieuw van vooraf aan beginnen.

 

TIP 3. creatief kritisch

Op school en op het werk hebben we geleerd om kritisch onze mening te geven. Dikwijls negatief kritisch. Meestal is dit nuttig, maar net niét als je met vernieuwing bezig bent: zéker in de fase waarin je nog zoekt naar nieuwe mogelijkheden.

Speel op dàt moment liever de advocaat van de engel: verdedig jouw ideeën én die van anderen. Benader ze constructief kritisch, creatief kritisch ! Zoek zoveel mogelijk voordelen van je ideeën: welk potentieel zit er in ? Wat zijn de positieve effecten ? Dit helpt je ideeën een stap verder, helpt ze van embryo naar geboorte en versterk ze zodat ze een kans krijgen om de negatieve kritiek van anderen te doorstaan.

Dood je eigen baby’s niet , maar wapen ze tegen de boze buitenwereld.

En…. als je écht verder wil met het ontwikkelen van een innovatie-vriendelijk klimaat kunnen wij je steeds bijstaan en begeleiden: zie innovatie klimaat