Veranderen van perspectief

Eén van de belangrijkste vaardigheden van het Creatief Denken is het Scherp Waarnemen, en het bijbehorende veranderen van perspectief. Een scherp oog en een oplettend gehoor zullen je helpen om andersoortige oplossingen te bedenken. Nieuwe technologie biedt nieuwe kansen voor het Scherp Waarnemen!

Je kunt een probleem scherp analyseren door de bijvoorbeeld waarnemingen te doen bij potentiële klanten, of in de gebruiksomgeving van (nieuwe) producten. Je kent vast de documentaire ‘the Deep Dive’ wel waarin ontwerpers van het Amerikaanse designbureau Ideo onderzoek doen voor een nieuw winkelwagentje. Zo niet, kijk dan even hier.

Een ander aspect van de basisvaardigheid Scherp Waarnemen is het kunnen veranderen van perspectief. Soms letterlijk door het probleem vanuit een ander standpunt te beschouwen en zo op andere oplossingen te komen, maar ook door je te verplaatsen in de huid van een kind, een senior, een hond, etc.

Drone-Technology-For-Productive-Use

Nieuwe technologische mogelijkheden bieden je kansen om het scherp waarnemen een andere invulling te geven. Als eerste noem ik hier de ‘drones’: op afstand bestuurde vliegtuigjes voorzien van een camera. Er zijn al drones te koop voor een paar honderd euro, voorzien van een cameraatje en te besturen met je smartphone. Zo’n drone kun je ook prima inzetten om in lastig toegankelijke (natuur)gebieden een betere analyse te maken van het probleem, om zo betere oplossingen te bedenken. Denk maar eens aan bijenkasten of aan controle van dijklichamen. De nieuwste drone ziet er uit als een libel en vliegt als een libel.

google-glass-einstein

Een tweede nieuwe ontwikkeling die kan helpen om via de vaardigheid Scherp Waarnemen nieuwe impulsen te krijgen voor vernieuwing is Google Glass. De supersonische bril van Google, een computer/camera/display verwerkt in de poot van een bril, is vanaf medio april beschikbaar voor ontwikkelaars. Scherp Waarnemen kun je inzetten door diverse gebruikers van een apparaat deze bril uit te lenen om zo informatie te verzamelen over het diverse gebruik van dat apparaat. En deze informatie zet je in om tot betere oplossingen te komen voor bijvoorbeeld de bediening. Je kunt Glass ook inzetten om gebruikerservaringen via social media toe te laten sturen, en die informatie in te zetten voor innovatie. Een top 5 over de verwachte toepassingen van Glass vind je hier.

Ben benieuwd wanneer we de eerste brainstorms mogen doen op basis van scherpe waarnemingen van drones of Glass! En ja, het klopt. Je kunt drones en Glass ook inzetten voor het begluren van mensen en andere ongein uithalen. Big Brother. De keerzijde van Scherp Waarnemen…