Het is tijd voor de aandachtseconomie

Ik zit samen met Mariska Lokker, copywriter van goedeteksten.nl, aan de koffie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. En in het café van dit splinternieuwe gebouw ontspint zich een interessante discussie. “Het is afgelopen met de oude manier van marketing. Steeds meer mensen zijn zich bewust dat het niet alleen meer om de winst, aandeelhouders en het product draait. Of bij de overheid niet langer om politieke winst alleen”, zegt ze stellig.

Ik word nieuwsgierig.

Roep om service
“We zijn op een gegeven moment vergeten dat het om de klant gaat. Of om de burger. En de consument pikt het niet langer. Met social media heeft hij de hele wereld binnen handbereik. En die roep om service, de vraag naar een betere klantervaring, is een schreeuw om aandacht. Consumenten komen op gelijke voet met het bedrijfsleven en zo willen ze ook behandeld worden.

Ook hier geldt weer hetzelfde voor de overheid: de burger komt op gelijke voet met de wethouder, of de beleidsmaker. We schuiven van een producteconomie richting een aandachtseconomie.”

Dat vind ik een mooi begrip. Aandachtseconomie. “Ik heb het woord niet zelf verzonnen”, zegt ze lachend. “Ik heb het pas geleden in het boek ‘ Uitverkocht’ gelezen van Jim Stolze. De kern van zijn verhaal is: je krijgt wat je weggeeft. Ik probeer dat ook duidelijk te maken aan mijn opdrachtgevers.

Met een wervende tekst kun je mensen beïnvloeden en overhalen om je producten te kopen. Maar het is veel leuker én meer rendabel om daarnaast je klant echt aandacht te geven en ervoor te zorgen dat mensen graag bij je terug komen. Dat vraagt wel om creativiteit en lenig denken.”

Tevreden klanten zijn waardevol
Terwijl het steeds drukker wordt in het café met toeristen en dagjesmensen, vertelt ze mij over Zappos.com. “Zappos noemt zichzelf een serviceprovider, die toevallig schoenen verkoopt. Ze hebben geen marketingbudget, maar investeren gericht in klantenservice. Sinds de oprichting in 1999 heeft het bedrijf elk jaar de omzet verdubbeld.

De oprichter Tony Hiesh zegt dat tevreden klanten voor mond-tot-mondreclame zorgen en daarmee een stuk waardevoller zijn dan een dure marketingcampagne. Zoek op Youtube of Google maar eens op Zappos. Je ziet een overvloed aan positieve en vrolijke klantreacties. Briljant toch?”

We komen tot de conclusie dat het wel wat heeft, die aandachtseconomie. Niet alleen voor ondernemers en overheid, maar ook als het gaat om jezelf en de relatie met de mensen om je heen.