Trends als inspiratiebron

Je hoeft niet ver te kijken: de wereld om ons heen verandert. En verandert sneller dan ooit. In Nederland en omringende landen neemt de vergrijzing toe, wordt de consument steeds digitaler en is er een groeiende behoefte aan duurzaam en eerlijk geproduceerde producten.

Er zijn gelukkig heel wat trendwatchers en trendgoeroes die ons laten zien wat er, mogelijk, de komende jaren op ons pad komt. Je kent ze vast wel: Li Edelkoort, Adjiedj Bakas en vele anderen. Zij extrapoleren hun eigen waarnemingen naar ontwikkelingen die van belang zijn voor bedrijven. Voor bedrijven die producten maken voor modebewuste consumenten. De waarnemingen van deze goeroes worden steevast gehuld in een waas van magie.

Is het echt magie, of kan je ook zelf trends ontdekken? Ik heb gemerkt dat het best mogelijk is om er zelf mee aan de slag te gaan. Een handige manier is om wekelijks een moment voor jezelf te plannen om een aantal relevante sites langs te gaan of nieuwsbrieven te lezen. En uit dat leeswerk een kleine selectie te maken van informatie en/of links en die goed te bewaren in een speciale map. Zoek vooral breed; niet alleen technologiesites, maar ook informatie over consumenten en natuur. Soms kun je een trend direct combineren met je eigen product of dienst en ontstaat er iets nieuws, iets innovatiefs. Een mooie vorm van ‘elegant stealing’! Vaker nog moet je trends combineren en er eigen informatie aan toevoegen. Uit de combinatie en toevoeging ontstaat dan iets bijzonders, een nieuw product of een nieuwe dienst. Ik geef hieronder een aantal sites en nieuwsbrieven. Ga voor jezelf bij elk artikel na: Wat kan ik met deze trendinformatie doen voor mijn eigen bedrijf/organisatie? Je zult zien dat het veel waardevolle ideeën oplevert!

Trendsites:
trendrede
springwise
trendwatching
psfk
coolhunting