Trend: 3D printing

In elk vernieuwingsproces is het zaak om snel een prototype te bouwen van het gewenste nieuwe product of dienst. En dat kan steeds sneller.

alexkrol ljubljana

 

 

 

Ontwerp voor bibliotheek door Alexander Krol

 

 

Het echte handwerk voor modellen en maquettes lijkt te verdwijnen. Toch zijn ze er zeker nog wel, zoals mooie handgemaakte architectuurmodellen van karton en hout. Laatst nog een knap stuk werk gezien van Alexander Krol, een ontwerp voor een bibliotheek in Ljubljana. Hoelang nog dat studenten worden opgeleid in dit knip- en plakwerk van de bovenste plank?

Het wordt steeds makkelijker om van de meest ingenieuze ontwerpen een 3D printmodel te laten maken. Je kunt je bestand opsturen naar Materialise of meenemen naar een Fablab, en het door een professionele machine laten ‘printen’. Een stereolithografie machine die het 3D model laagje voor laagje opbouwt. Een laserstraal belicht delen van het oppervlak van een vloeibare kunststof, de belichte delen stollen.

cube 3D printing

 

 

Cube 3D printing machines

 

 

 

 

 

 

Volgens vele technologie-sites wordt 2013 het Jaar van 3D Printing. Het jaar van de grote doorbraak van desktop 3D-printing machines. Er zijn er al verschillende op de markt:
Robo desktop
Cube desktop

Inmiddels zijn er ook al heel wat toepassingen van 3D-printing, in architectuur, gadgets en eten. Misschien op dit moment nog geen economisch nut, maar dat kan niet lang meer duren. Ook wordt er gewerkt aan een recycling-versie, waarbij je oude huishoudelijke apparaten ‘omsmelt’ om nieuwe voorwerpen te maken. Houdt deze trend in de gaten!

Foto: Landscape House, Universe Architecten, JanJaap Ruijssenaars, Amsterdamlandscapehouse