10 dagen lang beelddenken jan28

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

10 dagen lang beelddenken

Afgelopen woensdag is in Rotterdam het filmfestival van start gegaan. Al ruim twintig jaar is het traditie om me daar minstens een hele dag in onder te dompelen, minimaal vier films te zien, sfeer te proeven en mee te discussiëren over films. Anderhalve week lang worden er films van over de hele wereld vertoond. Veelal van voor mij onbekende regisseurs.

Natuurlijk vertellen de films een verhaal. Dat moet me aanspreken. Minstens zo belangrijk is de vraag hoe de regisseur omgaat met het medium film. Waarom kiest hij voor bepaalde beelden en scenes en wat wil hij daar eigenlijk mee zeggen? Het is gewoon tien dagen lang beelddenken wat daar gebeurt. Die belangstelling voor film kent z’n oorsprong in mijn studie Film- en theaterwetenschappen. Ik heb daar geleerd hoe je films kan ontleden en interpreteren. Het medium heeft daardoor voor mij veel meer diepgang gekregen. Het kent ook een nadeel. Ik kan nooit gewoon naar een film kijken.

Die filmkennis heb ik ook verwerkt in mijn werk als creative consultant. Bij het dertig jarig jubileum van COCD in 2008 presenteerde ik een nieuwe beelddenktechniek ‘Blow up’. Parallel aan de gelijknamige filmklassieker van Michelangelo Antonioni gingen de deelnemers op zoek naar de crime-scene. Een crimineel had zich tezamen met het moordwapen en slachtoffer verschanst in de prachtige foto’s van Sebastian Schutyser die in het FotoMuseum in Antwerpen tentoon werden gesteld. De force-to-fit bleek niet moeilijk voor de deelnemers. Er ontstonden geweldige verhalen.

Naast bovengenoemde divergentietechniek gebruik ik mijn filmachtergrond ook in de activeringsfase van het creatief proces. Bij het ontwikkelen van een scenario zijn het high concept en premisse erg belangrijk. Het zijn de stuwende krachten voor het schrijven van iedere scene. En het zijn de hulpmiddelen om mensen verdiept begrip te laten krijgen over de film die je aan het maken bent. Beide elementen komen dus ook perfect van pas wanneer je een concept mag presenteren aan stakeholders die niet betrokken waren bij het creative proces.

In de workshop High Concept leer je hoe je ide begrippen goed kan inzetten in het creatieve proces. En tegelijkertijd komen heel veel films langs. Dat geeft altijd een heerlijk gevoel om zo met film en creativiteit bezig te zijn.