Innovatie in West-Betuwe

Rabobank West-Betuwe introduceerde dit jaar het Agrarisch Talentenplan. De bank vroeg ons om in drie achtereenvolgende workshops een select gezelschap van agrarische ondernemers te helpen bij het maken van een groeiplan voor hun onderneming.

Na een verkenning van trends en het bedenken van businessideeën zijn per onderneming een of meer ideeën uitgewerkt met behulp van het Business Model Canvas. Dit canvas daagt uit om het businessidee concreet te maken. Zo ga je onder meer op zoek naar je waardepropositie en onderzoek je je verdienmodel. Je krijgt inzicht in verbanden tussen externe en interne zaken. Zo ontpopt zich de structuur om een business – of groeiplan te schrijven. In december is de prijs uitgereikt. Een vakjury en een publieksjury bepaalden uit vier genomineerden de winnaar. De genomineerden waren:

De Sikkert; combinatiebedrijf veeteelt en zacht fruit. Aart is steeds op zoek naar het beste voor zijn klanten. Komt vragen van de veiling tegemoet met speciale verpakkingen en gaat komend jaar ook zelf op dagmarkten staan met zijn fruit- en sappenaanbod. De mest voor de fruitplanten komt van het melkveebedrijf, waardoor een mooie, duurzame oplossing voor het combinatiebedrijf ontstaat.

Versteegh Hovenier; uniek concept om in grachten, vijvers en waterbergingen watertuinen aan te leggen. In de winterperiode worden de watertuinen in een werkplaats voorbereid, in het voorjaar te water gelaten. De watertuinen zijn niet alleen decoratief maar ook nuttig: zij zuiveren de waterkwaliteit. Daarbij is het een interessant project gericht op werkvoorzining in het winterseizoen. De watertuinen zijn o.a. te bezichtigen in het Vondelpark Amsterdam en in de Leidse grachten.

ESLagri; servicebedrijf gespecialiseerd in melkrobots; ontwikkelt in eigen beheer nieuwe producten voor aanpalende markten; het nieuwe voedersysteem voor paarden speelt in op losloopstallen en voorziet elk paard van eigen dosering voedsel. Ook aan de ruiter is gedacht: deze krijgt via social media informatie en beelden van het eetgedrag van zijn paard.

100% melk; 3 melkveebedrijven die gezamenlijk 4 miljoen liter melk per jaar produceren willen de toegevoegde waarde vergroten. Zij zijn op het spoor gekomen van een houdbaarheidsproces dat de romige smaak van verse melk uitstekend behoudt. Inmiddels zijn tests uitgevoerd om de houdbaarheid en smaak te toetsen. Deze zijn met fantastische resultaten afgerond. Nu worden plannen gesmeed om danwel kleinschalig of grootschalig de markt te veroveren.

Het winnende idee? 100% melk! Nieuwsgierig?

Het filmpje van de bekendmaking zie je hier.

Voor aanvullende informatie:

Innovatiewerkplaats

 

Rabobank West-Betuwe