Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

De kracht van (werken met) beelden

Beelden zijn een ijzersterk communicatiemiddel en toch worden, vooral in strategische processen, vaak voornamelijk verbale werkvormen gebruikt.  Als we taal en analyse niet aanvullen met het gebruik van beeld en intuïtie, wordt niet de volle capaciteit van onze hersenen, denkkracht en teams gebruikt.  In elke groep, in elk team zitten zowel begripsdenkers als beelddenkers, en elk van ons heeft toch die Linker én Rechterhemisfeer.

Vandaar dat het integreren van “werken met visuals” als werkvorm, naast andere verbale en creatieve werkvormen, een aantal belangrijke voordelen en effecten heeft.

IMG_4858

VERRASSING, ENERGIE, TEMPO

Beelden creëren een verrassingseffect en wekken nieuwsgierigheid.  “Hé, wat gaan we doen?” of “Leuk, al die beelden en kleuren, ik zie al een mooie.”  Visuals brengen energie, spreken op een andere manier aan dan andere werkvormen.  Het rondlopen, kijken, lachen, pakken, … brengt tempo in het proces.

BEWUSTWORDING, DIEPGANG, INTUÏTIE

Onbewuste gedachten en gevoelens kunnen via beelden naar boven komen en expliciet gemaakt worden.  Deelnemers kiezen intuïtief, en vanuit hun eigen persoonlijke beleving van de vraag.  Het hele brein van mensen wordt betrokken waardoor inzichten diepgaander, meer holistisch worden.

BETROKKENHEID, OPENHEID, VERBINDING

Ieder vertelt zijn of haar eigen verhaal bij de gekozen beelden.  Deelnemers gaan kleur bekennen door hun individuele keuze en luisteren naar elkaars verrassende verhalen.  Door de beelden op te bouwen in een collage krijgt het collectieve verhaal gestalte waar ieder bij betrokken is.

TOEGANKELIJKHEID, REFERENTIE

Beelden kunnen gebruikt worden in groepen met grote diversiteit.  Cultuur- of taalbarrières kunnen gemakkelijker overbrugd worden dan bij werkvormen waar spreken, en meer nog, schrijven, een noodzaak zijn.  Het collectieve beeld-verhaal blijft ook achteraf een referentie.  Beelden worden gemakkelijker onthouden dan woorden.

Een voorbeeld van het werken met visuals in een visie traject 

In een visie-traject met een overheidsinstelling werd gevraagd om na een eerste strategische fase met een management team, de hele ploeg te betrekken bij het uitgewerkte ambitieverhaal van de instelling.

We ontwikkelden een workshop van een hele dag waaraan iedereen, van de koffiedames, anderstaligen, mensen met een functiebeperking – tot de directeur, deelnamen.  Een doelstelling van de workshop was het mede-eigenaarschap voor de ambitie van de organisatie.

IMG_4829

Deelnemers werden uitgenodigd om uit een beeldenbank 2 foto’s te kiezen die voor hen uitdrukten wat de missie van de organisatie betekent en hoe ze deze aanvoelen.  Ze werden ook gevraagd om 1 woord uit een aantal woordkaartjes te kiezen.  Eén voor één deed elke deelnemer zijn of haar verhaal aan de hand van de gekozen beelden.  Deze werden op een groot bord aangebracht, vulden elkaar aan en zo kwam een moodboard tot stand.  Er werd geluisterd en gelachen, gekeken, en met gedrevenheid en goesting gewerkt.

Via dit collectieve beeld-verhaal gaven de deelnemers persoonlijk vorm en betekenis aan de missie van de organisatie en bepaalden de kleur en sfeer ervan.

Auteur: Chris Hoerée