Creatief waarnemen

Een van de belangrijke vaardigheden van ‘Creatief Denken’ is het ‘creatief waarnemen’. De kunde om het vraagstuk, de situatie of een bepaalde interactie op verschillende manieren te bekijken. Dit wisselend perspectief levert nieuwe inzichten op en daarmee kansen op frisse oplossingen. Maar hoe leer je die vaardigheid? Hoe train je de ‘creatieve waarnemingsspier’? Op de eerste plaats door jezelf tijd te geven om het vraagstuk van verschillende kanten te bestuderen. Jezelf daarbij te observeren en waar mogelijk waarnemingspatronen te ontdekken om ze vervolgens bewust te doorbreken.

Creatief waarnemen gaat over alle soorten zintuigen waar wij als mens over beschikken. Dus ook dat zesde zintuig kan hier heel nuttig zijn om in te zetten. Een vrolijk voorbeeld van creatief horen is voor mij ‘mamma appelsap‘. Luisteraars vertellen welke Nederlandstalige teksten ze horen in bekende buitenlandse popsongs. Afgelopen vrijdag was er zelfs de verkiezing van de mooiste mamma appelsap. Het werd een vrolijke radiouitzending.

Leegte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je deze zomer je manier van kijken op een leuke manier versterken, dan is ‘synchroonkijken’ van Else Kramer wellicht iets voor jou. Via haar site kun je meedoen aan een gratis 6-daagse cursus ‘anders kijken’. Zelf ben ik er helemaal voor gevallen. De foto’s van mijn vakantie in Griekenland zijn er helemaal door beïnvloed. En nu ben ik met de extended versie van 35-dagen bezig. Samen met ruim vijftig andere synchroonkijkers bekijk ik de wereld dagelijks vanuit een nieuwe invalshoek. Een leerzame ervaring. Het richt mijn aandacht waardoor ik meer ga zien en situaties ook anders ga aanschouwen. En dat is de kern van ‘creatief waarnemen’.