Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Je krijgt wat je geeft

‘Zorg dat je het lijntje met de groep strak houdt, maar niet te gespannen’. Een aanwijzing tijdens een oefening in de training ‘Faciliteren van het creatieve proces’ dat ik momenteel verzorg, samen met enkele collega’s. Het is mooi werk om nieuwe facilitators op te leiden voor het begeleiden van brainstorms. Er komen zoveel verschillende facetten bij kijken. Allereerst natuurlijk een goed begrip van de technieken rondom ‘Creatief Denken’. Maar zeker ook groepsdynamica, de rol en impact van de opdrachtgever tijdens het proces en de inbreng van je eigen persoonlijkheid.

Een van de grootste zorgen van een beginnend facilitator zijn ‘moeilijke deelnemers’. Die zorg heb ik trouwens als ervaren facilitator ook nog steeds hoor. Ik heb alleen geleerd er mee om te gaan. Een belangrijk inzicht voor mij was de analyse van momenten waarin ik zelf als stoorzender optrad. Ik ontdekte hoe ik mijzelf ‘terug in de groep’ zou kunnen krijgen. Tijdens de training werken we aan een ‘medicijnboek voor lastige deelnemers’. We verzamelen allerlei storende situaties en plaatsen er direct ook een werkend medicijn naast. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen van de facilitator.

Creatieve processen worden ingezet om vraagstukken op te lossen. De wisselwerking tussen facilitator en opdrachtgever is dan ook een cruciale succesfactor. Dat begint al bij de eerste ontmoeting. Tijdens de intake moet het werkelijke probleem scherp in kaart worden gebracht en de juiste uitgangspunten worden gecreëerd voor een brainstorm. Een scherpe, ambitieuze en prikkelende vraag is het perfecte startschot voor de sessie zelf. Ook voor dit soort elementen is aandacht in de training.

De belangrijkste component is natuurlijk je eigen persoonlijkheid. Hoe sta je voor een groep en wat doet dat met de groep? Er wordt gewerkt met verschillende feedbackvormen en je krijgt opnames van jezelf te zien. Je leert kijken naar jezelf. Waarom sta je voor die groep? Waarom doe je iets of laat je juist iets achterwegen? Mijn stelling is ‘je krijgt uit de groep wat je zelf aan de groep geeft’. Heb je aarzeling bij het vraagstuk, de groep voelt dit en krijgt ook koud watervrees. Geef je energie, dan groeit de groep als vanzelf. Ga je geen vragen uit de weg dan zal de groep ook bereid zijn onbekende gebieden te verkennen. En dit alles vanuit de houding dat je als facilitator dienend bent aan de groep. Een portie nederigheid is dus ook op z’n plaats. Faciliteren van een creatief proces is een mooi vak; om te doen en om te doceren.