Sociale innovatie: zwembad open dankzij buurt

 

imagesCANZMNOI

Sinds een tijdje ben ik aangesloten bij de Kracht in NL, een groep sociale innovatoren die zich inzetten voor een veerkrachtig en welvarend Nederland. Door krachten te bundelen tussen bedrijfsleven, non profit en burgers. Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van het voormalige gemeentezwembad in Valthermond, Drenthe:

Het was een schokkend bericht voor de inwoners van Valthermond, een dorp in de provincie Drenthe. Vorig jaar presenteerde de gemeente de plannen voor 2013. In het kader van bezuinigingen besloot de gemeente zwembad De Zwaoi op te doeken. De plek biedt niet alleen veel waterpret, maar dient ook als sociale ontmoetingsplek voor mensen uit de omgeving. Oud en jong maakt gebruik van de faciliteiten van het zwembad.

Annemiek de Groot begon een actiecomité. Zij ontdekte dat het zwembad in 1972 ook door buurtbewoners was opgericht. ‘Wat ze toen konden, kunnen wij nu ook’, bedacht Annemiek. En zo bundelde een groepje buurtbewoners de krachten. Dorpelingen sloten massaal aan. ‘Zelfs mensen die nooit zwemmen, vonden dat De Zwaoi moest blijven: het zwembad hoort gewoon bij het dorp’, vertelt Annemiek. ‘Er kwam een ondernemingsplan om het zwembad over te nemen en de initiatiefnemers verschenen in badjas bij de gemeenteraad. Met succes: de raad keurde het plan goed. Zo werd dorpsbedrijf De Omme-Zwaoi sinds februari 2013 exploitant van het zwembad. Plan is om in 2015 ook daadwerkelijk eigenaar te zijn.  Bijna 100 vrijwilligers zetten zich in om het zwembad draaiende te houden. Het actiecomité heeft 7 commissies ingesteld die zorg dragen voor allerhande taken, van horeca tot technisch onderhoud en sponsoring. Ook is de Omme-Zwaoi een samenwerking aangegaan met een nabij gelegen zorg- en leerboerderij voor mensen met een beperking. Zij helpen met de dagelijkse schoonmaaktaken en het bemensen van de kiosk’.

Stamm CMO, een Drents adviesbureau voor de sociale sector verkoos het idee van de inwoners van Valthermond onlangs tot beste Burgerinitiatief. Als prijs kreeg De Omme-Zwaoi  hulp van experts bij het besturen van het dorpsbedrijf.

Daar word ik blij van. En trots. Trots op de Kracht in Nederland!

Meer lezen? www.zwembad-dezwaoi.nl  / www.krachtinnl.nl

Bron: The Optimist (voorheen Ode)