5 tips voor een succesvolle community

Eindelijk was het zover: de community masterclass van Feverbee, Deze engelse organisatie is internationaal bekend om zijn expertise op dit gebied. Communities zijn ‘hot’. Van Oxfam Novib tot verzekeringen. Klanten laten meedenken is in. Dit kan op allerlei manieren: van een korte brainstorm tot het gehele innovatie proces, of bijvoorbeeld het soepeler laten lopen van de klantenservice. Maar hoe pak je dit nu praktisch op zodat je organisatie er daadwerkelijk profijt van heeft?

Communities zijn ‘hot’ en groeien snel uit tot een vast onderdeel van de communicatie met klanten en stakeholders

Communities zijn groepen mensen die vanuit een gedeelde interesse de dialoog met elkaar aan gaan. Jouw bedrijf kan daarin actief of passief faciliteren. Een aantal vuistregels die je in acht kunt nemen bij de inrichting van een community zodat deze kans van slagen heeft.

1. Bepaal je doelgroep. Hier gaat het al oude marketing adagium op: wie heb je voor ogen? En wees daarbij zo specifiek mogelijk, des te makkelijker kun je de gemeenschappelijke deler vaststellen. Deze gemeenschappelijke deler is het vliegwiel wat de deelnemers aan elkaar verbindt. Dus hoe nauwkeuriger de doelgroep definitie, hoe makkelijker men een ‘klik’ heeft.

2. Stel een business case op. Welke type community wil je ontwikkelen: bijvoorbeeld innovatie of branding? Wat wil je bereiken: meer omzet, ideegeneratie, procesverbetering of anders? Maak duidelijk hoe jouw organisatie wil profiteren van de community en toets dit dan met punt 1. Is dit in overeenstemming met elkaar of moet je nog aan knoppen draaien om zeker te zijn dat de community interessant is voor jouw klanten en voor je bedrijf!

3. Begin klein en groei gelijkmatig. Kleinere groepen maken sneller een verbinding en creëren eerder een actieve community, wat de basis is voor verdere groei. Bovendien is een kleinschalige opzet ook prettig voor je organisatie die met het gehele proces een steile leercurve doorgaat. Direct klantcontact, snelle feedback geven aan klanten en actie ondernemen op toegezegde verbeterpunten gaat vaak dwars door bestaande – vaak lineaire -processen. Het vergt tijd en energie om dit onder de knie te krijgen.

4. Zorg voor toewijding. Een bruisende community die bol staat van de activiteit ontstaat niet vanzelf. Alleen met de juiste inspanningen gaat een community ‘vliegen’ en geeft het gewenste resultaat. Goede moderatie is noodzakelijk om de start in goede banen te leiden. Dit klinkt als een no-brainer, maar is in de praktijk vaak een struikelblok.

5. Offline is een goed idee! Ook al betreft het een on-line community, off-line activiteiten kunnen een versnelling van groei geven. Zeer succesvol is de startsessie die de gemeenschappelijke interesses blootlegt. Thema-activiteiten of events zijn geschikt om deelnemers met elkaar in contact te brengen.

Een community kan veel waarde toevoegen aan je bedrijf, mits in goede banen geleid. Lees meer over Crowdstorming en hoe we je daarbij kunnen helpen. Of abonneer je op het blog om op de hoogte te blijven van vervolgblogs over hoe je jouw organisatie kunt klaarstomen voor een succesvolle community.