Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Visueel leiderschap

De visuele revolutie is in volle gang. Tal van beelden vliegen ons dagelijks om de oren: video’s, foto’s, scenario’s, infographics, gaming, 3D – navigatie etc. Jongere generaties  – veelal beelddenkers – kijken enkel video en lezen nauwelijks. Tijd om uzelf te ontwikkelen tot visueel leider. Met het nieuwste boek van David Sibbet ‘ Visual Leaders’ beschikt u over krachtige handvatten om dit direct in de praktijk te brengen!

Beeld is het communicatiemiddel anno 2013, een must voor de innovatieve organisatie.

Het gebruik van beeld tijdens workshops en bijeenkomsten in organisaties is sterk groeiend. Het bekendste voorbeeld, wij zijn er zelf ook fan van, is wellicht  het Business Model Canvas: gezamenlijk brainstormen over mogelijkheden voor onze eigen organisatie op A1 papierformaat aan de muur.  Het werken met A1 formaat templates aan de muur is onderdeel van grafisch faciliteren. Groot voordeel van deze werkwijze is dat het processen helder en overzichtelijk maakt en bovendien uitnodigt tot actieve deelname.

David Sibbet is oprichter van The Grove Consultants en stond aan de wieg van het grafisch faciliteren. Hij is een man die zich hard maakt voor visueel leiderschap. De manager van vandaag moet in staat zijn om complexe boodschappen op een snelle en simpele manier over te dragen zodat er begrip en draagvlak ontstaat in de organisatie. De snelheid en effectieve werkwijze zorgt voor een slagvaardige organisatie. Begon Sibbet ooit met alleen templates, het boek ‘Visual Leaders’ reikt tot virtuele middelen die vandaag de dag gangbaar zijn. Het omvat een uitgebreide en praktische set aan visuele instrumenten om een organisatie te leiden, op koers te houden, te stimuleren en te vernieuwen.

visual leaders 2 - innovation design

4 wapenfeiten

De kracht van grafisch faciliteren  zit hem in een aantal wapenfeiten. Dat is ook direct de reden waarom ik het altijd toepas in bijeenkomsten zoals Vooropdenken.

  • Goede informatie overdracht: beeld comuniceert krachtiger dan woorden
  • Vangt complexiteit: beeld maakt complexe processen overzichtelijk en daarmee begrijpelijk
  • Activerend: A1 formaat werkt uitnodigend en roept om een actieve bijdrage van deelnemers
  • Creert draagvlak: samen werken aan een aansprekend resultaat maakt mensen trots

Ik ben benieuwd naar uw ervaringen met grafische werksessies!