In de ban van ‘blended’ jan13

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

In de ban van ‘blended’

Het is een nieuw modewoord ‘blended learning’. Het is bedacht naar analogie met de ‘blended whiskey’ waar met een speciale mengeling van granen een unieke smaak gecreëerd wordt. Voor mij was het nieuw (niet de whiskey, maar de werkvorm) maar ondertussen ben ik een ‘blended teacher’. Het betekent dat je ‘live’ vormen van trainen of lesgeven gaat afwisselen met digitale werkvormen. Je laat een film zien of je geeft een opdracht op een leerplatform, studenten reageren naar mij of op elkaar en je geeft feedback. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De uitdaging is om op het leerplatform de interactiviteit spontaan en dynamisch te houden. Zeker is wel dat iedereen via deze methode geprikkeld wordt om zelf ideeën te bedenken en zijn eigen creativiteit aan te spreken.

Momenteel ben ik er op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen mee aan de slag, maar ook de Universiteit Maastricht heeft aangekondigd plannen hieromtrent te ontwikkelen. Voordeel voor mij is dat ik minder vaak de baan op moet, al blijft het voor mijn eigen werksfeer wel belangrijk dat de digitale werkvormen afgewisseld blijven met ‘live’ contact met studenten en collega’s. ‘Blended’ mag niet 100% afglijden naar ‘digitaal’. Een goede mix is het streefdoel. Het is boeiend om de komende tijd hierin mee te mogen denken.