Ben concreet dec20

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit bericht

Ben concreet

We moeten innoveren! Prio een!! Ik hoor het dagelijks om mij heen, zowel van vrienden en bekenden als in een zakelijke omgeving. Het lijkt het nieuwe toverwoord: wij doen aan innnovatie, ergo: we zijn goed bezig, gaan mee met onze tijd. Als je vraagt wat men dan verstaat onder innovatie waaiert het al snel zeer ver uiteen. ‘Dat is voor mij Het Nieuwe Werken’,‘het generatiebeleid waar we mee bezig zijn’, ‘dienend leiderschap’ tot ‘dat we meer met social media moeten gaan doen’ of ‘we zijn aan het crow sourcen’. Het achterliggende doel, laat staan het grotere geheel blijkt vaak niet duidelijk. Los daarvan hebben we ook bij een term als innoveren de neiging direct in de middelensfeer te schieten. Dat is voor ons vernieuwing, lekker concreet en direct toepasbaar. Dat dat uiteindelijk veelal tot niet veel meer leidt dan een vruchteloos, kostbaar experiment …tja, daar merken we nu nog nix van: we zitten net zo lekker in de flow namelijk.

Ik begrijp het: zo werkt dat in de praktijk, niks nieuws. We gaan aan de bak, volle kracht vooruit. Positieve energie maakt dat we bergen kunnen verzetten. Helaas niet altijd doordacht waardoor aan het einde van de rit pas blijkt dat het experiment nodeloos veel tijd en geld heeft gekost. Zund! Mijn overtuiging is dat een van de succesfactoren daarbij kennis en inzicht zou kunnen zijn van het eenvoudige model van Simon Sinek: start with WHY (en niet met de WHAT en HOW zoals te doen gebruikelijk). WAAROM doe je iets? je passie, het grotere, hogere doel? Waar geloof je in? Route en middelen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Kijk ter lering ende vermaek dit korte filmpje. En dan nog iets: besef je dat innoveren net zo’n bulkbegrip is als in de 90-er jaren ICT. Zo breed als wat. Mijn credo aan het begin van dit nieuwe jaar: be concrete, ofwel: hoe concreter hoe beter.